استخدام العسل والجرعات طباعة

Med je prije svega vrijedan hranjivi proizvod. Svakodnevna upotreba meda pozitivno utiče na čovjekov organizam i ne šteti organizmu kao što je to slučaj sa većinom lijekova koji se koriste u medicini. Med ne razdražuje sluzokožu digestivnog sistema i dobro se apsorbuje, te brzo oslobađa neophodnu energiju. Za razliku od drugih šećera, brže prolazi kroz bubrege.

Treba voditi računa da se med ne zagrijava na temperaturu veću od 60°C, mada je bolje da temperatura bude i niža. Ako koristite med da zasladite čaj, napravite ga, sačekajte da se malo ohladi pa onda dodajte med. Na taj način sprječavate da dođe do uništavanja hranjivih materija koje se nalaze u medu.

Također, ne treba pretjerivati sa količinom meda koja se konzumira u toku dana.

Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri djela (ujutro, tokom dana i prije spavanja)

Preporučena dnevna količina meda za djecu mlađu od 10 godina je 30 grama, također bi se trebalo uzimati raspoređeno tri puta u toku dana.

Za sasvim malu djecu se preporučuje u manjim količinama i to isključivo kao zaslađivač.