Šta je matična mliječ PDF Štampanje E-mail

Matičnjaci u koje mlade pčele deponuju matičnu mliječMatičnu mliječ proizvode mlade pčele radilice, stare između 5 i 15 dana, radom svojih subfaringealnih i mandibularnih žlijezda. Matična mliječ je gusta poput pavlake, bijele do svijetlo žute boje, kiselkasto-ljutog okusa.

Razlika između matice i radilice je više nego očita! Podsjećamo da su nastale iz iste vrste jajeta, a jedina razlika je što se matica tokom čitavog razvoja hranila matičnom mliječi!Kraljica pčela, matica, nastaje od iste vrste jajeta kao i pčela radilica. To znači da je od svake pčele radilice mogla nastati matica. Jedina razlika, i faktor koji određuje da li će se razviti matica ili pčela radilica, je način ishrane u toku razvoja larve. Larva od koje će se razviti matica se svo vrijeme hrani matičnom mliječi, dok se larva radilice nakon trećeg dana nastavlja hraniti polenom i nektarom.

Razlika između pčele radilice i matice, iako su obje ženskog spola, ogleda se u sljedećim karakteristikama.

Osobina
Matica
Radilica
Životni vijek
4-6 godina
5-7 sedmica
Reprodukcija
Dnevno leže oko 2000 jaja
Zakržljali jajnici
Trajanje razvoja
16 do 17 dana
21 dan
Hrana
Matična mliječ
Polen i nektar

Iz prethodne tabele možete zaključiti koliko matična mliječ utiče na produženje životnog vijeka, plodnost, rast i razvoj (matica je za oko trećinu veća od radilice, a izleže se nekoliko dana ranije).