O nama
PDF Štampanje E-mail

Pčelarstvom se bavim od 1978. godine. Proces proizvodnje matične mliječi sam naučio 80-tih godina po metodi profesora Pislaka iz Slovenije, koji je držao seminare u Sarajevu. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu protjeran sam sa područja Vlaseničke opštine gdje su mi pčele ostale.

U opkoljenom Sarajevu 1994. godine ponovo sam nabavio nekoliko košnica, međutim po završetku ratnih događanja nisam bio u mogućnosti nastaviti sa pčelarenjem zbog neadekvatnih uslova.

Nakon preseljenja u Hadžiće, na padine planine Igman, ponovo su se stekli uslovi za bavljenjem pčelarstvom.

U proljeće 2005. godine, zajedno sa sinom, ponovo smo nabavili desetak košnica pčela, sa ciljem da se posvetimo proizvodnji matične mliječi.

Naredne godine, 2006., proširili smo broj pčelinjih društava na 27 i proizvodnja mliječi je dobro napredovala.

U 2007. godini imali smo pčelinjak sa 40 košnica. Ali su nam na žalost sve pčele stradale, što nas opet nije pokolebalo sa nastavkom proizvodnje sljedeće godine.

Naša želja da se vratimo u selo Johovača ostvarila se 2008. godine. Nažalost, ta sezona nije bila posebno pogodna za pčelarstvo. Te godine smo obnovili pčelinjak i on je brojao 50 društava.

Sezonu 2009. pamtit ćemo po veoma dobrom prinosu matične mliječi. U ovoj sezoni pčelinjak smo smjestili u blizinu mjesta Blažuj kod Sarajeva. I dalje je broj pčelinjih društava ostao isti. Ova godina će nam ostati u sjećanju po tome što je naš tim sada bogatiji za jednog novog člana porodice i jednu doktoricu medicine. Snaha je ove godine završila dodiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i trenutno obavlja pripravnički staž na Kliničkom centru u Sarajevu.

U budućnosti se planiramo posvetiti proizvodnji ne samo matične mliječi, već i drugih pčelinjih proizvoda.

Na pragu smo nove sezone. Već sada teku pripreme i nadamo se da ćemo ove godine povećati broj pčelinjih društava, kako smo planirali.

Dobijamo često ohrabrujuće komentare od naših posjetilaca web sajta, i često nas kritikuju što ne proširimo proizvodne kapacitete. Ono što možemo obećati je da ćemo se truditi da proširimo proizvodne kapacitete, ali ne po cijenu kvaliteta koji nam je uvijek bio na prvom mjestu.

Mevludin Memišević

Deal Extream

Zlatne košnice! Med je sigurno bio pravi jer je cijena 1 kg šećera bila od 60 do 100 DEM i sigurno se nije imalo za prihranu pčela.

1994. godina
Pčelinjak u Hadžićima 2005. godine
2005. godina
Pčelinjak u Hadžićima 2007. godine
2007. godina
Pčelinjak u Johovači nedaleko od Srebrenice 2008. godine
2008. godina
Pčelinjak u blizini Blažuja kod Sarajeva 2009. godine
2009. godina