Pakovanje i čuvanje matične mliječi PDF Štampanje E-mail

Pakovanje matične mliječi u bočicu od 7 mlMatičnu mliječ pakujemo u bočice od 7 ml, u koju stane 9 grama.

Da bi se matična mliječ sačuvala duži period neophodne su posebne mjere opreza. Matična mliječ je osjetljiva na svjetlost, temperaturu i zrak. Ukoliko biste ostavili matičnu mliječ izloženu svjetlu i zraku, na sobnoj temperaturi, za dvadesetak minuta matična mliječ bi potpuno promijenila svoj izgled. Od bijelo-žućkaste, izgledom kao jogurt, pretvorila bi se u potpuno žutu masu, izgledom kao žele.

Matična mliječ se smije uzimati samo drvenim, plastičnim ili staklenim kašikama, a nikako metalnim.

Radi zaštite matične mliječi od svjetlosti mora se pakovati u tamne bočice. Odmah nakon vađenja iz košnice, bočica sa mliječi se drži u frižideru (čak i u vrijeme transporta). Uticaj zraka je vrlo štetan, zbog čega pakovanje treba biti takvo da u bočici nema prostora za zrak. Iz tog razloga bočicu ne treba otvarati do same upotrebe.

Matična mliječ zapakovana na ovaj način može se čuvati godinu dana u frižideru, a prema našem mišljenju je i najbolji način čuvanja matične mliječi u izvornom obliku. Prema nekim autorima preporučuje se čuvanje u medu, međutim matična mliječ je po specifičnoj težini lakša od meda, tako da bi isplivala na površinu i bila izložena uticaju zraka čitavom površinom posude u kojoj se čuva. S druge strane, takav način pakovanja, opravdano, izaziva sumnju kod kupaca. Vrlo često se u prodaji može vidjeti mješavina meda, matične mliječi, propolisa i cvijetnog praha. Interesantno je da je sadržaj ovakvih proizvoda bijele boje, želeći na taj način pokazati sličnost sa matičnom mliječi. Međutim, ukoliko biste u teglu od pola kilograma stavili 2-3 grama matične mliječi sadržaj preostalih 497 grama smjese neće dobiti bijelu boju.