Sastav meda PDF Štampanje E-mail

Med se sastoji od šećera (oko 76%), vode (oko 18%) i ostalih sastojaka koji čine oko 6%. Glavnu karakteristiku medu daje šećer (slatkoću), zatim voda (da je tekućina), a sastavni dijelovi koji se nalaze u manjim količinama određuju razlike između raznih vrsta meda. Te razlike su boja, aroma i okus.

Šećeri

Šećer u medu nije jedne vrste, nego se sastoji od tri vrste šećera. To su voćni šećer (fruktoza), kojeg ima najviše u medu (oko 41%), grožđani šećer (glukoza), kojeg ima oko 34% i obični šećer (saharoza) kojeg ima između 1 i 2%. Omjer jedne vrste šećera prema drugojzavisi o izvoru, tj. cvijetnoj paši, a donekle i o enzimu invertazi koja razlaže obični šećer na grožđani i voćni. Taj enzim nalazi se u cvijetu iz kojeg pčele sakupljaju nektar, ali je on prisutan i u samom organizmu pčele.

Ostali sastojci

U ostale sastojke spadaju: minerali, proteini, kiseline i neodređene tvari. Omjer ovih sastojaka razlikuje se od jedne vrste meda do druge.

Minerali

Minerala ima oko 3,68%. Iako to u ukopnom sastavu meda ne čini veliki iznos, minerali u medu podižu vrijednost meda za ljudsku ishranu. Med sadrži uglavnom ove minerale: kalij, hlor, sumpor, kalcij natrij, fosfor, magnezij, silicij, željezo, mangan i bakar. Kada se posmatraju prosječne vrijednosti, tamnije vrste meda su bogatije mineralima nego svijetlije. Naravno, pojedinačno mogu se naći tamnije vrste koje su siromašnije od nekih svjetlijih vrsta.

Proteini

Kao sastavni dijelovi baljaka dolaze u med iz naktara i polena. Proteini u medu mogu biti u vidu vrlo složene građe ili u obliku jednostavnih spojeva, tj. amino-kiselina.

Kiseline

Kiseline su također sastavni dijelovi meda. Prije se smatralo da pčele želudcem ubacuju pčelinji otrov u ćeliju saća sa medom i da ga tako konzerviraju. S obzirom da je jedan od glavnih sastojaka pčelinjeg otrova mravlja kiselina, smatralo se da u medu ima i mravlje kiseline. Čak su neki ljudi odvraćali druge da ne troše med radi toga. Istraživanja su pokazala da su sasvim druge kiseline koje se nalaze u sastavu meda, uglavnom jabučna i limunova kiselina.

Vitamini

Vitamina u medu ima u vrlo skromnim količinama, nedovoljnim za potrebe organizma. U medu se nalaze vitamn C i neki vitamini B kompleksa (riboflavin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, nikotinska kiselina).

Eterična ulja

Eterična ulja daju medu karakterističnu aromu. Te su tvari vrlo labilne i brzo ispare grijanjem meda.