Način upotrebe i doziranje matične mliječi PDF Štampanje E-mail

Literaturni podaci o načinu primjene matične mliječi variraju u zavisnosti od toga da li se radi o farmaceutskim institucijama ili "niskoprofitabilnim" pčelarima.

Farmaceutske kuće smatraju da je matična mliječ najbolja za upotrebu u obliku praha. Metoda pretvaranja matične mliječi u prah se naziva liofilizacija. Međutim, pčelari i apitarapeuti se slažu da je matičnu mliječ najbolje konzumirati svježu, tako što se stavi ispod jezika. Oko jednog se slažu svi, a to je da je matična mliječ veoma osjetljiva i da je potrebno dosta truda da matična mliječ ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva.

Preporučujemo da matičnu mliječ konzumirate tako što svježu mliječ stavite ispod jezika i sačekate nekoliko minuta (5-10) dok se mliječ ne otopi. Na taj način matična mliječ se direktno absorbuje u krv što daje najbolji efekat.

Nikako ne preporučujemo da se matična mliječ odmah guta, jer u tom slučaju djelovanje probavnog sistema znatno smanjuje ljekovito dejstvo matične mliječi, a i vrlo je neugodnog okusa ukoliko se odmah proguta. Nažalost većina preparata koji se danas mogu naći na tržištu se upravo konzumiranju na ovaj način, bilo da se radi o tabletama, matičnoj mliječi u medu ili drugim preparatima koju u sebi sadrže mali procenat matične mliječi.

Nakon 15 do 30 dana uzimanja matične mliječi u kontinuitetu, potrebno je napraviti pauzu i istom vremenskom periodu. Razlog zbog kojeg je neophodno  praviti pauzu je antibakterijsko svojstvo matične mliječi.

Preporučena doza je 1 gram dnevno za odrasle osobe. Za djecu (stariju od 5 godina) preporučuje se maksimalna doza od 0.5 grama, a za novorođenčad se doza određuje prema tjesesnoj težini (0,01 g po kilogramu tjelesne težine).

Obavezno pročitajte uputstvo koje dobijete uz naše proizvode prije same upotrebe!

Često pitanje od strane kupaca jeste: Koliko mi treba matične mliječi?

U zavisnosti od namjene, da li se matična mliječ uzima preventivno ili zbog nekog oboljenja, različiti su i odgovori.

Bolesne osobe mogu početi sa uzimanjem u trajanju od 15-tak dana, ukoliko osjete poboljšanje svog zdravstvenog stanja trebaju nastaviti sa uzimanjem, s tim da nakon 30 dana dana uzimanja treba napraviti minimalno 15-tak dana pauze, prije ponovnog uzimanja. Bolesne osobe zaista mogu očekivati poboljšanje nakon kontinuiranog uzimanja u trajanju od 15 dana.

Što se tiče preventivnog djelovanja, nakon konzumiranja u trajanju od 30 dana (ili 15), treba napraviti pauzu u istom trajanju prije ponovnog uzimanja.

Odgovor za obje skupine bio bi: Onoliko koliko možete sebi priuštiti.

Maksimalna godišnja doza je 180 grama (20 bočica). Predviđeno je uzimanje 30 dana po jedan gram dnevno, sa obaveznom pauzom u istom vremenskom periodu.

Za osobe koje žele preventivno uzimati matičnu mliječ preporučujemo godišnju dozu od 110 grama (12 bočica)., tj. jednu bočicu mjesečno. Dnevna doza od 1 gram u trajanju od 10-tak dana sa pauzom do kraja mjeseca.

Matičnu mliječ možete uzimati jednom dnevno, najbolje ujutro nakon ustajanja, iako je bolje ukoliko možete to raditi dva puta dnevno, ujuto i popodne. Ne preporučuje se uzimanje matične mliječi u večernjim satima jer matična mliječ "podiže" energiju u organizmu, te može izazvati nesanicu. Važno je matičnu mliječ uzimati u kontinuitetu, za šta je potrebna samodisciplina.