Matična mliječ je izuzetno hranjiva materija, bogata raznim vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama.
Sadrži vitamine A, B kompleksa, C, D i E, sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6. Ukupna količina vitamina u jednom gramu matične mliječi je 336 do 351 miligram.
Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku. To je neurotransmiter, koji omogućava prenos impulsa između nervnih ćelija u organizmu.
Sadrži različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge materije koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Matična mliječ sadrži antibiotske sastojke i određenu količinu do sada nepoznatih sastojaka.
Sastav matične mliječi može da varira u zavisnosti od uslova sezone, fiziološkog stanja pčela, snage pčelinjeg društva i uslova pod kojim se čuva.
U sljedećoj tabeli su prikazane granične vrijednosti osnovnih sastojaka matične mliječi.
Sastojak
|
Granice u %
|
Voda |
60 - 70
|
Suha materija |
30 - 40
|
Bjelančevine |
10 -18
|
Šećeri |
9 - 15
|
Masti |
1,5 - 7
|
Neorganski ostatak |
0,7 - 1,5
|
Neistražene materije |
2,84
|
Bjelančevine matične mliječi sadrže većinu aminokiselina, u skopu kojih se nalazi i osam nezamjenjivih ili esencijalnih - valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.
Glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi su glukoza i fruktoza. One spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje ćelija može direktno da primi i koristi kao energetski materijal, bez trošenja insulina.
|