Regenerišuća svojstva PDF Print E-mail

Jedno od prvih istraživanja koje se odnosilo na ispitivanje dejstva matične mliječi na oštećene ćelije desilo se u Sovjetskoj akademiji nauka, gdje je dokazano regenerišuće svojstvo matične mliječi. Potom su naučnici iz Argentine, Lamberti R. i Korneho L. otkrili da matična mliječ sadrži gama globulin čija je uloga u stvaranju odbrambenih snaga organizma.

Proteinska grupa matične mliječi u svojoj širokoj lepezi sadrži i kolagen. Prije je smatrano da proces starenja, izmedju ostalog, najviše karakteriše starenje krvnih sudova, dok se danas zna da veliku ulogu u procesu starenja igra i kolagen.

U sastav matične mliječi ulaze mnogi elementi koji su neophodni organizmu, pa se zbog toga ovaj proizvod smatra i hranjivim, ali i ljekovitim sredstvom, jer stimuliše aktivnost živih ćelija. On predstavlja prirodnu materiju koja pomaže živom organizmu da savlada djelovanje faktora koji izazivaju starenje, također utiče i na mnoge faktore koji mogu da dovedu do pojave bolesti ili da djeluju toksično. Danas se slobodno može reći da matična mliječ zauzima jedno od prvih mjesta, na spisku terapeutskih sredstava, koja posjeduju regenerišuća svojstva.

Kao pogodan model za potvrdu do sada navedenog, može se uzeti dejstvo matične mliječi na oštećene ćelije pankreasa, odnosno njegovih β-Langerhansovih ćelija (koje normalno proizvode inzulin), čije oštećenje dovodi do jednog od najrasprostranjenijih oboljenja današnjice - šećerne bolesti (vidi šećerna bolest).